Wat is bitcoin?

Introductie van Bitcoin
Bitcoin is een digitale valuta, ook wel bekend als een cryptocurrency. Het werd in 2009 geïntroduceerd door een anonieme persoon of groep die bekend staat als Satoshi Nakamoto.

Gedecentraliseerd systeem en Blockchain

Bitcoin maakt gebruik van een gedecentraliseerd systeem, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale bank of overheid. In plaats daarvan wordt het beheerd door een wereldwijd netwerk van computers die een openbare, digitale grootboek bijhouden, genaamd de blockchain.

Bitcoin-transacties

In tegenstelling tot traditionele valuta’s zoals de euro of de dollar, zijn bitcoins volledig digitaal en kunnen ze elektronisch worden verstuurd en ontvangen. Bitcoin-transacties worden snel uitgevoerd, meestal tegen lage kosten, en zijn wereldwijd beschikbaar zonder de noodzaak van een bankrekening.

Verkrijgen van Bitcoins

Bitcoins kunnen worden verkregen door ze te kopen op een cryptocurrency-beurs, ze te accepteren als betaling voor goederen of diensten, of door ze te ‘minen’, wat een proces is waarbij computers complexe wiskundige problemen oplossen om nieuwe bitcoins te genereren en tegelijkertijd het netwerk te beveiligen.

Populariteit en controverse

Bitcoin heeft aan populariteit gewonnen vanwege zijn gedecentraliseerde aard, het potentieel voor financiële privacy en de mogelijkheid om waarde over te dragen zonder tussenkomst van derden. Het is echter ook onderwerp van controverse en regelgeving vanwege de volatiliteit, het gebruik voor illegale activiteiten en de technische complexiteit voor de gemiddelde gebruiker.

Elke Bitcoin kan worden onderverdeeld in kleinere eenheden, satoshis genaamd, waarbij één Bitcoin gelijk staat aan 100 miljoen satoshis. Deze deelbaarheid maakt het mogelijk transacties van verschillende omvang uit te voeren.