Europese regelgeving rond cryptovaluta goedgekeurd om fraude te voorkomen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de eerste Europese regelgeving rondom cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum. Het wettenpakket heeft als doel de cryptomarkt te reguleren en het gebruik van cryptomunten voor witwassen, oplichting en andere illegale activiteiten zoveel mogelijk tegen te gaan. Het wettenpakket bestaat uit twee delen: de Markets in Crypto Assets Regulation (MICA) en de Transfer of Funds Regulation (TFR).

MICA heeft als doel gebruikers van crypto beter te informeren en oplichting te voorkomen. Cryptoplatforms worden onder andere verplicht om op papier te zetten welke technologie zij gebruiken en welke risico’s daaraan verbonden kunnen zitten.

TFR is gericht op het tegengaan van witwassen. Cryptoplatforms moeten meer doen om illegale activiteiten op te sporen. Net als banken moeten zij nu ook verdachte transacties traceren en melden. Cryptoplatforms moeten zich registreren bij een EU-land om binnen de EU actief te zijn. Europese financiële toezichthouders zullen vervolgens controleren of de platforms zich ook aan alle regels houden en geen onnodige risico’s nemen.