Dogecoin: Van zeepbel naar potentieel betaalmiddel

De waarde van de Dogecoin, een alternatieve bitcoin, is de afgelopen week verder gestegen. De totale marktwaarde bedroeg 50 miljard dollar. Dat is meer dan Ford Motor of Marriott waard zijn. Opmerkelijk, want de Dogecoin begon ooit in 2013 als grap en verwijst naar de Doge meme (Shiba Inu-hond).

Een deel van het succes kan worden verklaard doordat de Dogecoin (bedacht door werknemers van IBM en Adobe) oneindig bijgemaakt kan worden. Van de Bitcoin komen er niet meer dan 21 miljoen in omloop. Het ‘minen’ van bitcoins is nu al nauwelijks meer te doen vanwege de inzet van enorm krachtige computers en de hoge energiekosten.

De Dogecoin is ‘goedkoper’, maar lange tijd oninteressant als belegging. De munt kwam nooit boven de dollar uit.

Elon Musk speelt een belangrijke rol in de hernieuwde populariteit van de munt. De Tesla CEO die zich graag The Dogefather noemt, promoot de munt op Twitter. Wil hem zelfs letterlijk naar de Maan brengen. Volgende week zaterdag is hij te gast in Saturday Night Live en is de verwachting dat de munt weer ter sprake komt. Mogelijk gaat de koers dan opnieuw omhoog.

Ook investeerder en ondernemer Mark Cuban, bekend van het programma Shark Tank, is fan. Cuban vindt Dogecoin de enige munt die mensen daadwerkelijk zullen gaan gebruiken voor transacties.

Dogecoin ‘leeft’ vooral onder traders op de sociale app Robinhood, bekend van de beursgekte rond fondsen als GameStop. De handelaren speculeren allemaal op een verdere stijging. Dogecoin miners verdienen er vooralsnog ook goed aan.

De eerste Dogecoins-miljonairs zijn er ook al. Een 33-jarige inwoner van Los Angeles claimt dat hij op 15 april miljonair is geworden door te beleggen in de dogecoin.

Maar anderen zien in de munt een regelrechte zeepbel, waarvan de waarde ongetwijfeld in elkaar gaat klappen. Die kans is volgens insiders best groot, want slechts 98 wallets bevatten 65 procent van alle uitstaande dogegoins. Als die hun bitcoins gaan lozen, gaat de koers heel hard onderuit.

FED-voorzitter Jerome Powell noemde de speculatie met cryptomunten afgelopen week een ‘potentieel risico voor de financiële stabiliteit’.

Steeds meer overheden (China, VK en ook Nederland) onderzoeken de mogelijkheden van een meer stabiele cryptomunt die wel voor betalingen kan worden gebruikt. Zodra die concurrentie serieus begint te worden, is het de vraag of de waarde van niet-gereguleerde munten zo hoog kan blijven.

Ruwweg de helft van het Nederlandse publiek zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank, zo blijkt uit DNB-onderzoek onder een representatieve groep burgers. Maar dan moet het wel goed presteren op het vlak van privacybescherming en veiligheid.

Bron: Dogecoin: Van zeepbel naar potentieel betaalmiddel - Emerce