Wat zijn cryptocurrencies?

Bitcoin, Litecoin en vele andere munten. Je zal waarschijnlijk weten dat het digitaal geld is. Het nieuws staat er ook vol mee. Dit is in een aantal gevallen positief nieuws en in een aantal gevallen ook negatief nieuws. We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wat cryptocurrencies precies zijn. Is het wat voor jou en waarom zou je dit digitale geld aanschaffen? Veel vragen waar wij je antwoord op gaan geven.

Om direct maar antwoord op belangrijkste vraag te geven kunnen wij je vertellen dat cryptocurrency’s inderdaad digitaal geld is. Dit geld bewaar je in een digitale wallet. Het is dus geld wat je niet fysiek in de handen kunt houden. In de meeste winkels kun je er ook nog niet mee betalen. Dit kan wel voor de online aankopen. Daarnaast kun je makkelijk (anoniem) geld overmaken naar andere personen en bedrijven.

Waarom zou je cryptocurrencies aanschaffen?

Misschien wel de belangrijkste vraag is waarom je cryptocurrency’s aan zou schaffen?
Er zijn twee hoofdredenen:

  • Je wilt gaan betalen met cryptocurrency
  • Je wilt gaan beleggen in cryptocurrency

Het betalen met cryptocurrency

Betalen met Bitcoins en andere cryptocurrencies bij winkelsEr zijn steeds meer Nederlanders die ervoor kiezen om te gaan betalen met cryptocurrency. Bestel je wel eens iets bij een webwinkel dan zal je ongetwijfeld bij vele webwinkels de mogelijkheid zien staan om te betalen met de Bitcoin of met andere digitale munten.

Ook steeds meer fysieke winkels accepteren betalen met cryptocurrencies. Een bekende keten is bijvoorbeeld de Subway. Het betalen via deze manier gaat snel. Als je de digitale munten overmaakt dan zal dit binnen enkele uren aangekomen zijn bij de webwinkel. Dit is anders dan een bankoverschrijving die wel enkele dagen kan duren.

Waarom betalen met cryptocurrency?

De grote vraag is waarom je zou betalen met cryptocurrency. Dit is voor iedereen anders. Er zijn mensen die beleggen in de digitale munten en daar een leuke winst mee hebben behaald. Van deze winst doen ze dan aankopen. Een groot deel van de Nederlanders die betalen met cryptocurrency doet dit echter omdat ze niet alles via de bank willen doen. Betaal je met cryptocurrency dan zal dit niet op je bankafschrift verschijnen. Het is dan ook lastiger voor instanties om te controleren wat je koopt.

Koop je een digitaal product wat direct gedownload kan worden dan kan dit zelfs helemaal anoniem. Je hoeft dan geen adres en naam op te geven. Na betaling kan het product direct gedownload worden. Op deze wijze kun je ook anoniem betalingen verrichten naar personen en bedrijven.

Beleggen in cryptocurrency

Een andere reden om cryptocurrency aan te schaffen is om ermee te gaan beleggen. Het principe is dan erg simpel. Je koopt een digitale munt als deze laag in de koerst staan. Is deze gestegen dan verkoop je deze weer. Dit klinkt simpel maar je dient dan wel te weten of een munt gaat stijgen of zakken. Hier hoef je trouwens geen financieel expert voor te zijn. Door het nieuws in de gaten te houden kun je al een goed idee krijgen. Zal een groot bedrijf investeren in cryptocurrency of dit als betaalmiddel accepteren dan is de kans groot dat de koers zal stijgen. Hier kun je dan een leuke winst mee behalen.

Hoe kan ik cryptocurrency kopen?

Een tweede belangrijke vraag is hoe je cryptocurrency aanschaft. Dit kun je op meerdere manieren doen. Er zijn vele bedrijven die de digitale munten aanbieden. Ook in Nederland zal je geen problemen hebben om bijvoorbeeld de Bitcoin of de Litecoin aan te schaffen. Deze kun je gewoon met euro’s kopen. Vaak krijg je dan dezelfde dag nog deze in je digitale wallet gestort. Er zijn inmiddels ook verschillende geldmachines waar je bitcoins en andere cryptocurrencies gemakkelijk kunt kopen zoals bij een pinautomaat. Wil je de cryptocurrency weer verkopen dan kun je ook weer bij deze bedrijven terecht. Lees hier meer info over het kopen van cryptocurrencies.

Het aanschaffen van minder bekende munten

De Bitcoin en de Litecoin zijn bekende munten. Toch zijn er ook vele minder bekende munten. DASH, Verge en Lisk zijn hier voorbeelden van. Deze zijn niet aan te schaffen met euro’s. Deze kun je aanschaffen op een exchange. Dit kun je zien als een beurs. Hier kun je bijna alle digitale munten kopen die er zijn. Je schaft dan in eerste instantie een bekendere munt zoals de Bitcoin aan. Vervolgens maak je een account op de exchange en dan stort je de Bitcoins in je account. Deze kun je dan omwisselen voor alle kleinere munten. Kleinere munten die uniek zijn en die veelbelovend zijn kunnen snel stijgen in de koers. Dit kan dan weer zorgen voor een mooie winst.

Het opslaan van de cryptocurrency’s

Het opslaan van de cryptocurrency’s kan in een wallet. Kijk eerst wel goed welke wallet voor welke cryptocurrency geschikt is. Er zijn ook wallets waarin meerdere soorten digitale munten opgeslagen kunnen worden. De wallets kun je zowel softwarematig als hardwarematig gebruiken. Kies je voor software dan heb je de mogelijkheid de wallet online te gebruiken of om te downloaden op de eigen computer. Kies je voor een hardwarematige wallet dan is dit in de vorm van een USB-stick. Zodra deze aangesloten is op de computer kan de wallet gebruikt worden.

De hardwarematige wallets zijn het meest veilig te noemen. Deze kun je alleen aansluiten op de computer als je deze nodig hebt. Op een goede tweede plaats staan de wallets die gedownload kunnen worden op de computer. Deze kunnen immers alleen gebruikt worden als de computer aan staat. Kies je voor een online wallet in de cloud dan is deze altijd online. Dat betekend dat hackers er makkelijker bij kunnen komen. Toch moeten we wel zeggen dat de beveiliging de laatste jaren erg goed is geworden. Je ziet in het nieuws ook bijna nooit meer berichten dat de digitale munten gestolen of gehackt zijn. Het is dan ook zeker niet zo dat een wallet in de cloud af te raden is. Wil je de meeste zekerheid dan is wel de hardwarematige wallet de beste oplossing.

Cryptocurrency’s, de conclusie

Wil je tijd nemen om je te verdiepen in cryptocurrency’s dan kun je hier makkelijk mee betalen of beleggen. Aangezien het door vele mensen wereldwijd gebruikt wordt lijkt het een betaalmiddel te zijn voor nu en de toekomst. Heb je het eenmaal gebruikt dan zal je merken dat het erg simpel werkt en dat je ook anoniem kunt betalen. Zoals we vertelden in dit artikel kun je makkelijk cryptocurrency’s kopen en weer verkopen. Je zou voor een klein bedrag een digitale munt kunnen aanschaffen. Blijkt het niets voor je dan kun je deze ook snel weer verkopen.

Heb jij opmerkingen of aanvulling voor dit artikel?

Laar hieronder een reactie achter!

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Plaats een reactie