Wat is een crypto exchange?

Cryptovaluta oftewel cryptocurrency is een digitale munteenheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de bitcoin, de eerste crypto-munt die op de markt kwam na het instorten van de beurzen in 2008. Deze digitale munten worden geregistreerd in een blockchain, een database van digitale transacties op basis van berekeningen.

Cryptovaluta kopen via een exchange

Cryptovaluta kunnen enkel op het internet gekocht worden. Hiervoor worden zogenaamde exchanges gebruikt. Een exchange is als het ware een beurs voor cryptovaluta. Bekende exchanges zijn Coinbase en Binance. Op deze sites kan realtime de koers bekeken worden en is het mogelijk met creditcard of iDeal een gewenste hoeveelheid cryptovaluta te kopen. Hiernaast zijn er ook beurzen waarmee je enkel met cryptovaluta andere cryptovaluta aan kunt kopen. Ook zijn er verschillende Nederlandse bitcoin exchanges zoals Litebit, BTCDirect, Bitonic en Satos. Het voordeel van deze Nederlandse exchanges is dat je met iDeal de betaling kunt voldoen.

Ook zijn er verschillende ordertypes die gebruikt kunnen worden op een exchange. Namelijk marktorders (kopen of verkopen met de marktprijs) of limit orders (kopen met een lagere prijs, de door jou opgegeven limietwaarde). Ook zijn er orders die het handelen op een exchange makkelijker kunnen maken door bijvoorbeeld automatisch te verkopen als de prijs onder een door jou opgegeven waarde komt (een stop loss order) of juist automatisch verkopen als de prijs boven een zelfgekozen grens uitkomt (een take profit order).

Let bij het kiezen van een juiste exchange op de voor- en nadelen van iedere exchange
Let bij het kiezen van een juiste exchange op de voor- en nadelen van iedere exchange. De transactiekosten kunnen erg verschillen per exchange. Ook de betaalmethode die de site aanbiedt kan verschillen. Niet iedere exchange biedt een bankbetaling aan en sommige exchanges rekenen erg hoge kosten voor een creditcardbetaling. Er kan ook een groot verschil zitten in transactiekosten per exchange.

Kies voor de veiligheid altijd voor een exchange met een goede reputatie. Het bitcoin-stelsel valt niet onder de normale wetten voor het bankverkeer, al vragen veel exchanges wel om identificatie en hebben ze hun bitcoins verzekerd. Veel nieuwe exchanges of nieuwe coins hebben grote beloften, er gaat immers veel geld om in bitcoin, maar kunnen ze dit ook waarmaken?

Bekijk ook goed in welke valuta je wilt handelen. Niet iedere exchange biedt dezelfde valuta aan. De nieuwe cryptovaluta Ripple en IOTA zijn bijvoorbeeld nog niet op veel exchanges beschikbaar. Wat wil je met de valuta? Snel handelen of juist een bepaalde valuta een lange tijd vasthouden? Indien je voor een korte termijn investering gaat is het uiteraard minder belangrijk of de coin over vijf jaar nog steeds zal bestaan.

Cryptovaluta opslaan

Na het aankopen van je cryptovaluta heb je een plek nodig om de digitale munten op te slaan. Hardware wallets zijn fysieke producten, waarbij een private key nodig is om een transactie te bevestigen. Hardware wallets zijn de veiligste manier om je cryptovaluta te bewaren aangezien dit gebeurt op het apparaat zelf en deze vrijwel onmogelijk te hacken zijn.

Ook zijn er software wallets beschikbaar. Er zijn hot wallets, deze zijn verbonden met het internet, en cold storage wallets, deze hebben geen online verbinding. Software wallets zijn beschikbaar voor zowel desktop als mobiel en hebben als voordeel dat je altijd bij je cryptovaluta kunt, en bij een mobiele wallet is het zelfs mogelijk je coins te gebruiken in een fysieke winkel. In Japan is de bitcoin bijvoorbeeld al erkend als wettelijk betaalmiddel.

Online wallets hebben als grote voordeel dat je altijd en overal bij je cryptovaluta kunt. Online wallets zijn in feite een soort digitale bankrekening voor cryptovaluta. De walletbeheerder heeft zelf de private key, wat een groot risico kan zijn. Sommige exchanges zoals Coinbase en Litebit bieden de klant ook een online wallet. Let bij een online wallet goed op welk bedrijf er achter zit: je wilt niet al je cryptovaluta kwijtraken door bijvoorbeeld een hack.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Plaats een reactie