Wat is de Blockchain?

Blockchain en cryptovaluta zijn woorden die de afgelopen tijd steeds vaker terugkomen in het nieuws. Maar wat is dit nu eigenlijk? Achter deze termen schuilt geavanceerde computertechnologie en een hoop potentie.

Wat is de blockchain?

Een blockchain is een vorm van een database. Het is een digitaal systeem dat gebruikt wordt voor het vastleggen van transacties. Deze transacties worden vastgelegd in blocks, die met cryptografie beveiligd worden. De bitcoin, en andere vormen van cryptovaluta, is de meest bekende toepassing van de blockchaintechnologie. De meeste databases zijn centraal georganiseerd. Dan is er dus één locatie waar alle gegevens opgeslagen worden. Je kunt dan enkel daar gegevens wijzigen en delen met anderen. Bij de blockchain is er niet één centraal punt, maar zijn er juist meerdere knooppunten in de vorm van computers die allemaal een exactie kopie van de database hebben. Deze knooppunten worden ‘nodes’ genoemd.

Centrale database
Enkel het middelpunt heeft een kopie
Blockchain netwerk
Alle punten in het netwerk bevatten een kopie

Er zijn twee varianten van de blockchain: een openbare en een gesloten blockchain. Bij een open blockchain kan iedereen meewerken aan de blockchain. Hiernaast is er ook nog een hybride blockchain, oftewel de consortium blockchain. Dit is een gesloten blockchain, waarin verschillende partijen samenwerken met als doel het delen van informatie.

De blockchain is een digitaal systeem dat gebruikt wordt voor het vastleggen van transacties

Het systeem bestaat uit blokken, die elk een moeilijke wiskundige functie bevatten, naast de nodige informatie. Alle informatie wordt onleesbaar gemaakt door middel van cryptografie. Bitcoin en andere coins maken gebruik van een open blockchain, waarbij iedere gebruiker wijzigingen kan aanbrengen. Al deze berekeningen gaan echter langs alle andere apparaten in de blockchain (nodes). Dit maakt de blockchain een erg veilige technologie.

Hoe werkt de blockchain?

Een block bestaat uit de hash, de gegevens, de nonce, en de datum en tijd waarop het blok gevonden is. De hash is het belangrijkste en ontstaat uit informatie waarop een formule wordt losgelaten, de hashfunctie. Deze hashfunctie zet deze informatie om naar een on-identificeerbare code, die niets meer zegt over de oorspronkelijke informatie. Hierdoor bevat ieder block een moeilijke wiskundige formule.

Iedereen die de techniek beheerst, kan een blockchain-database bouwen. Hierdoor vindt de blockchaintechnologie nu ook zijn weg in bijvoorbeeld de zorg of overheidsinstellingen. Een nonce (dit staat voor number used once) is een nummer dat maar een keer gebruikt kan worden, en zorgt voor een extra beveiligingslaag. Iedere verandering aan de data van een blok maakt de hash volledig anders.

Mining

Mining is een van de manieren om cryptovaluta te verdienen. Dit vindt plaats bij een blockchain waaraan iedereen wijzigingen kan toepassen, zoals dit plaatsvindt bij Bitcoin. De nonce van het block kan gevonden worden met rekenkracht. Vaak wordt hiervoor een krachtige grafische processor gebruikt. Deze grafische processor voert berekeningen uit en hierdoor wordt de wiskundige puzzel uit het block opgelost. Dit zorgt ervoor dat er een beloning uitgegeven wordt in de vorm van Bitcoins.

Verschillende cryptovaluta die gebruik maken van de blockchaintechnologie kunnen gemined worden. Aangezien er op dit moment veel gebruikers bezig zijn met het minen van Bitcoin, wordt de kans dat er een formule opgelost wordt steeds kleiner. Er zijn namelijk maar een bepaalde hoeveelheid beschikbare bitcoins. Ook wordt het bitcoinminen nu op professioneel niveau gedaan, voornamelijk in China, met apparaten genaamd ASIC’s, kleine computers speciaal gemaakt voor bitcoinmining. De cryptovaluta Ethereum en Litecoin maken ook gebruik van de blockchain en worden op dit moment ook veel gemined.

Mining wordt steeds meer op professioneel niveau gedaan. Mining kost namelijk zeer veel elektriciteit, en wordt daarom vaak toegepast in landen als China en IJsland, waar de energiekosten erg laag liggen. Ook is er veel ruimte nodig voor grote hoeveelheden apparatuur en grafische processoren.

Cryptocurrency

Vlak na de beurscrash in 2008 werd er een digitale valuta ontwikkeld door Satoshi Nakamoto: de Bitcoin, een revolutionaire digitale valuta. Hierbij was geen derde partij (zoals een bank) nodig. Door de beurscrash was het vertrouwen in de banken weg, en hierdoor werd Bitcoin steeds populairder. Sinds een aantal jaren is de waarde van Bitcoin explosief aan het stijgen.

Na de introductie van Bitcoin werden ook nieuwe cryptovaluta geïntroduceerd. Ethereum maakt ook gebruik van de blockchaintechnologie en ook grote bedrijven werken inmiddels mee aan Ethereum. Inmiddels zijn er honderden soorten cryptovaluta en kan iedereen een cryptovaluta starten. Dit worden altcoins genoemd, en een bekend voorbeeld hiervan is de Ripple (XRP). Ripple is niet gemaakt om de traditionele valuta te verdringen, maar meer als brug tussen crypto- en traditionele valuta. Ripple wordt gesteund door banken en de waarde gaat steeds meer omhoog.

Er zijn ook cryptovaluta die een variant op de blockchain hebben gerealiseerd

Ook zijn er cryptovaluta die een variant op de blockchain hebben gerealiseerd. De coin IOTA maakt gebruik van de database Tangle, dit zorgt ervoor dat deze makkelijk geïntegreerd kan worden met het Internet of Things, een situatie die zal gaan ontstaan wanneer alle elektrische apparaten over een internetconnectie gaan bezitten.

Handelen in cryptovaluta

Cryptocurrency is een vorm van digitaal geld,. Het wordt dus ook digitaal bewaard, dit gebeurt door middel van een wallet. Na het aankopen van cryptovaluta bij een exchange wordt het via een speciaal adres naar deze wallet gestuurd. In de wallet kunnen de coins bewaard of uitgegeven worden. Sites zoals Coinbase en Binance zijn virtuele markten voor cryptovaluta. Hier kan deze valuta aangeschaft worden en direct verzonden naar de wallet.

Een wallet kan volledig digitaal zijn, maar er zijn ook fysieke wallets op de markt, wat een veiligere oplossing vormt voor het opslaan van je cryptovaluta. Digitale wallets kunnen onderverdeeld worden in hot wallets, die altijd met het internet verbonden zij, en cold storage wallets, programma’s zonder internetverbinding. Belangrijk is om een veilige wallet te kiezen.

Toepassingen van cryptovaluta

Veel mensen handelen in crypto met als doel geld verdienen. Omdat cryptovaluta een zeer wisselende koers hebben en explosief kunnen stijgen, zijn er al veel Bitcoin-miljonairs en zelfs enkele miljardairs, die veel geld hebben verdiend door vroeg in te stappen en te verkopen tijdens de explosieve stijging. Tegenwoordig beleggen veel mensen in cryptovaluta. De koersen kunnen echter erg snel stijgen en het risico is groot.

Door het volledig anonieme karakter van cryptobetalingen, en de snelheid van de transacties, worden ze ook gebruikt voor het aankopen van diensten en goederen op het internet. Denk hierbij aan het bestellen van eten, maar helaas ook voor het aankopen van illegale drugs en wapens op het dark web.

Al met al is cryptovaluta een bijzondere combinatie van betalen, investeren en ICT. In de toekomst zal de invloed van cryptovaluta steeds groter worden en zullen er meer technieken worden ontwikkeld. De toepassingen van cryptovaluta en de blockchain-technologie zijn erg divers en de technologie vindt nu ook zijn weg in het bedrijfsleven en de overheid.

Heb jij opmerkingen of aanvulling voor dit artikel?

Laar hieronder een reactie achter!

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Plaats een reactie